Sałatka rydzowa po bieszczadzku | | Turystyka w Bieszczadach noclegi i atrakcje

Sałatka rydzowa po bieszczadzku

Sałatka z rydzów a`la Wiejski Dworek

W Bieszczadach jesienią rozpoczyna się rydzowe szaleństwo. Grzybiarze wyruszają z koszykami w las zbierać rydze i borowiki.

Jak zbierać rydze ?

Rydz lubi wilgoć więc łatwo go znaleźć przy leśnych ciekach wodnych, w liściach i paprociach. Jak poznać rydza ? – to bardzo proste – wystarczy odciąć kapelusz a z rydzowej nóżki wypłynie pomarańczowe „mleczko”. Rydze zbiera się bardzo łatwo, bo rosną w dużych gromadach. Jak się znajdzie dobre miejsce to szybko można uzbierać cały koszyk w pół godziny. Zbieramy same kapelusze.

Przepis na rydze czyli co zrobić z rydzami

Rydza przetwarzamy na trzy podstawowe sposoby:

  • rydz smażony na maśle – fachowo usmażony rydz powinien mieć chrupiące brzegi kapelusza, należy go smażyć dość długo na wolnym ogniu aż brzegi kapelusza nabiorą brązowego koloru
  • rydz w zalewie octowej – nasz ulubiony sposób w zalewie na słodko z kolendrą
  • sałatka rydzowa

Fajnie jest znajdować wyłącznie małe, zdrowe rydze ale kiedyś te małe zmieniają się w większe i co wtedy ? Żal zostawić w lesie, do zalewy słabo wygladają w słoiku więc dajemy Wam pyszne rozwiązanie – Sałatka rydzowa.

Przepis na sałatkę rydzową

Co nam będzie potrzebne do zrobienia bieszczadzkiej sałatki rydzowej

  • rydze
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • ocet
  • przyprawy

Rydze należy umyć a następnie pokroić w szerokie paski (ok. 1 cm). Pokrojone rydze wrzucamy na rozgrzany olej (dość dużo tego oleju ma być – mniej więcej szklanka na 1 kg grzybów) i smażymy. Rydze wypada trochę posolić. Dodajemy cebulę i paprykę i ewentualnie czosnek (jak kto lubi – można bez czosnku). Cały proces smażenia trwa ok. 20 minut.

Rydze z cebulką już usmażone ? Nadchodzi czas na przyprawy i przecier. Proporcje według smaku ale taki mały słoik na jedną patelnię będzie OK. I teraz ważna rzecz – dodajemy ocet oraz cukier. Octu na patelnię ok 100 ml a cukru do smaku. Ma być takie słodko-kwaśne. Możliwe, że przyda się jeszcze odrobina soli. Gotowy produkt pakujemy do słoika i zalewamy pozostałym olejem. Pasteryzujemy.

Teraz możemy spokojnie oczekiwać długich, zimowych wieczorów, podczas których będziemy mogli delektować się pyszną sałatką wspominając słonczeną jesień w Bieszczadach. Sałatkę można zjeść na zimno – prosto ze słoika lub można ją podgrzać na patelni i zastosować jako idealny dodatek do delikatnego mięsa – np. pieczonych polędwiczek albo szaszłyku z jagnięciny.

Zaplanuj wyprawę na rydze w Bieszczady. Z nami znajdziesz noclegi w fajnych miejscach. Za przepis dziękujemy gospodarzom Wiejskiego Dworku nad Soliną.

Może Ci się również spodoba