Sałatka z rydzów a`la Stylowe Zagrody
W Bieszczadach jesienią rozpoczyna się rydzowe szaleństwo. Grzybiarze wyruszają z koszykami w las zbierać rydze i borowiki.
Spis treści:
Jak zbierać rydze ?
Rydz lubi wilgoć więc łatwo go znaleźć przy leśnych ciekach wodnych, w liściach i paprociach. Jak poznać rydza ? – to bardzo proste – wystarczy odciąć kapelusz a z rydzowej nóżki wypłynie pomarańczowe „mleczko”. Rydze zbiera się bardzo łatwo, bo rosną w dużych gromadach. Jak się znajdzie dobre miejsce to szybko można uzbierać cały koszyk w pół godziny. Zbieramy same kapelusze.
Przepis na rydze czyli co zrobić z rydzami
Rydza przetwarzamy na trzy podstawowe sposoby:
- rydz smażony na maśle – jak smażyć rydze – fachowo usmażony rydz powinien mieć chrupiące brzegi kapelusza, należy go smażyć dość długo na wolnym ogniu aż brzegi kapelusza nabiorą brązowego koloru
- rydz w zalewie octowej – nasz ulubiony sposób w zalewie na słodko z kolendrą
- sałatka rydzowa
Fajnie jest znajdować wyłącznie małe, zdrowe rydze ale kiedyś te małe zmieniają się w większe i co wtedy ? Żal zostawić w lesie, do zalewy słabo wyglądają w słoiku więc dajemy Wam pyszne rozwiązanie – Sałatka rydzowa. Małe grzyby niechaj powędrują do słoików w naszej marynacie na słodko – zobacz przepis na marynatę na słodko
Przepis na sałatkę rydzową
Co nam będzie potrzebne do zrobienia bieszczadzkiej sałatki rydzowej
- rydze
- cebula
- papryka
- olej
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- ocet
- przyprawy
Rydze należy umyć a następnie pokroić w szerokie paski (ok. 1 cm). Pokrojone rydze wrzucamy na rozgrzany olej (dość dużo tego oleju ma być – mniej więcej szklanka na 1 kg grzybów) i smażymy. Rydze wypada trochę posolić. Dodajemy cebulę i paprykę i ewentualnie czosnek (jak kto lubi – można bez czosnku). Cały proces smażenia trwa ok. 20 minut.
Rydze z cebulką już usmażone ? Nadchodzi czas na przyprawy i przecier. Proporcje według smaku ale taki mały słoik na jedną patelnię będzie OK. I teraz ważna rzecz – dodajemy ocet oraz cukier. Octu na patelnię ok 100 ml a cukru do smaku. Ma być takie słodko-kwaśne. Możliwe, że przyda się jeszcze odrobina soli. Gotowy produkt pakujemy do słoika i zalewamy pozostałym olejem. Pasteryzujemy.
Teraz możemy spokojnie oczekiwać długich, zimowych wieczorów, podczas których będziemy mogli delektować się pyszną sałatką wspominając słoneczną jesień w Bieszczadach.
Sprawdź nasz przepis na idealną do rydzów marynatę na słodko
Sałatkę można zjeść na zimno – prosto ze słoika lub można ją podgrzać na patelni i zastosować jako idealny dodatek do delikatnego mięsa – np. pieczonych polędwiczek albo szaszłyku z jagnięciny.
Doskonałym pomysłem jest również zrobienie jajecznicy z dodatkiem sałatki. Polecam !
Dowiedz się jak gdzie i kiedy zbierać rydze w Bieszczadach
Zaplanuj wyprawę na rydze w Bieszczady. Z nami znajdziesz noclegi w fajnych miejscach. Jako, że rydze rosną jesienią przyjedź i skorzystaj z oferty Jesień w Bieszczadach